Clynelish
Clynelish NAS 57,3% (OB)
Available only at the distillery
Doft: En fräsch doft med inslag av smörkola och grädde. Man kan ana en doft av jasminbuske, parfym och sötma med inslag av banan. En aning spritig.
Smak: Startar med en explosion av eldighet, som övergår till peppar, tvål och malt med influenser av sötma.
Eftersmak: Pepprigheten träder fram samtidigt som man känner smak av fatet som ger malten en härlig konkurrens, nyanser av sura citrusfrukter växer fram.
Kropp: Ung och vass.
Färg: Chardonnay.
Kommentar:
Provningsdatum: 2010-07-15
Betyg: 84
MH: 85 FH: 83 KE: 88 TD: 84 PW: 84 JH: 80
Clynelish 12y 56,9% (OB)
Ainslie & Heilbron for Whiskyteca Edward & Edward Rotation 1970, Bottle 381
Doft: Direkt växer mörka frukter fram tillsammans med feta toner som grädde och nötter. Läder/skinn, krut och en aning rök framkommer. En viss spritghet, malt och anis toner finns även med här.
Smak: En bestämd pepprighet kommer, även salt och lätt rökighet träder fram.
Eftersmak: En fruktig eftersmak med citrus och en fräsch sälta. Man kan ana en rökighet, malt och anis.
Kropp: Fyllig och komplex.
Färg: Halmstrå.
Kommentar:
Provningsdatum: 2010-07-15
Betyg: 88
MH: 87 FH: 87 KE: 88 TD: 87 PW: 88 JH: 91
Clynelish 35y 53,7% (OB)
Vintage 1972, The Single Malts of Scotland, 13.12.1972 - 22.04.2008 (Hogshead, 273 Bts, Cask 12651)
Doft: Oj här träder sötman fram med punsch, choklad och plommon. Den känns gräddig med inslag av vanilj och polkagris. En antydan om pepparmynta.
Smak: Börjar med en stark pepprighet och malt. Den är fruktig med smak av bubbelgum och en känsla av brändhet kan kännas.
Eftersmak: Sötman växer som sedan övergår till en pepprighet, bränt socker och avslutas med en smak av malt.
Kropp: Fyllig och rund.
Färg: Halmstrå.
Kommentar:
Provningsdatum: 2010-07-15
Betyg: 87
MH: 86 FH: 86 KE: 88 TD: 85 PW: 86 JH: 89
Clynelish 27y 48,7% (Malts of Scotland)
Bourbon Hogshead 15.12.1982 - 03.2010 (Bottle 183 of 229, Cask 5894)
Doft: Mörka torkade frukter, en känsla av vanilj och sötma och inslag av smör. Även tavelkrita och tändsticka träder fram när whiskyn får växa i glaset.
Smak: En kraftig pepprighet blandat med malt och en känsla av något bränt.
Eftersmak: Här kommer det pepparmint, sötma och en liten gnutta av mogna päron. En träighet växer fram tillsammans med en järnhaltighet och en touch av något bränt.
Kropp: Rund och lång.
Färg: Halmstrå.
Kommentar:
Provningsdatum: 2010-07-15
Betyg: 85
MH: 83 FH: 85 KE: 85 TD: 85 PW: 85 JH: 85
Clynelish 16y 46,0% (OB)
Distillers Edition Cl-Br: 171-3h 1992-2008, Oloroso Seco
Doft: Söt doft likt råsocker, mörka övermogna frukter men ändå fräscht syrlig, apelsin och vanilj.
Smak: Kraftigt pepprig och bränt socker.
Eftersmak: Pepprig med brända rostade toner. Maltig och fräsch citrus.
Kropp: Lätt fyllig.
Färg: Kåda.
Kommentar:
Provningsdatum: 2010-02-10
Betyg: 83
MH: 82 FH: 83 KE: 80 TD: 86 PW: 83 JH: 84
Clynelish 16y 46,0% (Signatory)
Vintage 1992, The Un-Chillfiltered Collection, 18.12.1992 - 17.04.2009 (Hogsheads, Bottle 300 of 757, Cask 17256+7)
Doft: Söta frukter som övermogen banan, en viss sälta och en touch av pepparmint. Kan även känna en lite ton av surhet.
Smak: Det är en stabil pepprighet som knyts samman med smak av brända fat.
Eftersmak: Eftersmaken börjar med sötlakrits, söta frukter som sen övergår till fräsch citrus med inslag av fat, malt och en liten uns av beska träder in.
Kropp: Lätt och vass.
Färg: Chardonnay.
Kommentar:
Provningsdatum: 2010-07-15
Betyg: 82
MH: 76 FH: 82 KE: 82 TD: 84 PW: 83 JH: 81